a woman wearing a protective mask

Η σωστή χρήση της μάσκας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας την 30η -04-2020 αναθεώρησε τις οδηγίες για τη χρήση των μασκών ενόψει της άρσης των περιοριστικών  μέτρων  που ισχύουν από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Η χρήση της μάσκας μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα ελαχιστοποιώντας την απελευθέρωση αεροσταγονιδίων από άτομα, που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Με βάση τα νέα δεδομένα ισχύει ότι η χρήση της μάσκας στην κοινότητα είναι υποχρεωτική όταν:

 1. Επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως super-market, παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/ κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής καθώς και όταν εισερχόμαστε σε ασανσέρ.
 2. Μετακινούμαστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 3. Εργαζόμαστε σε κλειστούς χώρους, συνεργαζόμαστε με άλλα άτομα και ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό (όπως τράπεζες, super-market, ταξί, κουρεία/ κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.)

Στα σχολεία η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική ενώ συστήνεται η χρήση της στα εμπορικά καταστήματα.

Συμπληρωματικό μέτρο η χρήση μάσκας

Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά  τα καίριας σημασίας  προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή το φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Οι ιατρικές μάσκες που κυκλοφορούν ανήκουν σε μία από τις εξής κατηγορίες:

 1. Χειρουργικές μάσκες.
  Aυτές οι μάσκες προστατεύουν από εκπνεόμενα σταγονίδια. Τις χρησιμοποιούν οι χειρουργικές ειδικότητες για να προστατεύουν το χειρουργικό πεδίο  από την εκπνοή τους κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό  αυτές τις μάσκες να τις χρησιμοποιούν οπωσδήποτε οι ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα ώστε να μη διασπείρουν τον ιό με την ομιλία ή το βήχα.
 2. Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ffp2 και ffp3.
  Αυτές οι μάσκες προστατεύουν από εισπνεόμενα σταγονίδια και σωματίδια πολύ μικρού μεγέθους. Τις χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας κυρίως των μονάδων εντατικής θεραπείας,  για να προστατεύονται από ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα γιατί φιλτράρουν τον αέρα που εισπνέουν. Αν οι μάσκες αυτές έχουν βαλβίδα η εκπνοή γίνεται μέσω βαλβίδας εκπνοής, δεν  φιλτράρεται όμως, οπότε αν κάποιος  έχει συμπτώματα όπως βήχα  διασπείρει τον ιό. Οι μάσκες αυτές δεν  συστήνονται για ασθενείς. Για να υπάρχει έλεγχος και του εκπνεόμενου αέρα  θα πρέπει η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας  να μην έχει βαλβίδα.
 3. Υφασμάτινες μάσκες. Αυτές μπορούμε να τις κατασκευάσουμε μόνοι μας με ύφασμα πυκνής ύφανσης (600 νημάτων) διπλωμένο στα 4 ή να τις προμηθευτούμε από το φαρμακείο. Η μάσκα αυτή πλένεται μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60 βαθμών και σιδερώνεται σχολαστικά.

Τι είδους μάσκα πρέπει να φοράμε;

Μπορούμε να επιλέγουμε χειρουργική μάσκα ή υφασμάτινη.  

Δεν επιτρέπεται να φοράμε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας με βαλβίδα ffp2 και ffp3 γιατί δεν φιλτράρουν τον εκπνεόμενο αέρα.

Πώς φοράμε σωστά τη μάσκα;

 • Καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι ή απολυμαντικό χεριών πριν αγγίξετε τη μάσκα.
 • Αφαιρέστε την μάσκα από το κουτί και βεβαιωθείτε πως δεν είναι ελαττωματική.
 • Η χρωματιστή πλευρά (πράσινη ή μπλε) βρίσκεται προς τα έξω και η λευκή ακουμπάει στο πρόσωπό μας. 
 • Η πλευρά της μάσκας που έχει ένα άκαμπτο άκρο (σύρμα) είναι η κορυφή που προορίζεται για να την προσαρμόσετε  στο σχήμα της μύτης σας. Πιέστε καλά πάνω στην βάση της μύτης ώστε να εφαρμόσει καλά χωρίς να αφήνει κενά.
 • Κατεβάστε το κάτω μέρος της μάσκας προς το πηγούνι ώστε η μάσκα να καλύπτει όλη τη περιοχή της μύτης και του στόματος μέχρι το πηγούνι.
 • Μην κατεβάζετε την μάσκα από το πρόσωπό σας προς το πηγούνι. Μην την αγγίζετε κατά την διάρκεια που την φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά μας.
 • Η αφαίρεση της γίνεται  πάντα από την πίσω πλευρά κρατώντας το λάστιχο και με προσοχή ώστε να μην αγγίζουμε την μπροστινή επιφάνεια της που θεωρείται μολυσματική. 
 • Αν υπάρχουν κορδόνια λύνουμε πρώτα το κάτω και στη συνέχεια το πάνω κορδόνι. Προσέχουμε ώστε η μπροστινή πλευρά της μάσκας να μην γυρίσει προς το πρόσωπο μας κατά την αφαίρεση της.
 • Όταν η μάσκα έχει υγρανθεί τότε πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται σε κάδο που κλείνει.
 • Καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών.
 • H μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 3 ετών ή από άτομα που δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.
 • Εάν φοράτε γυαλιά για να μην θαμπώνουν, πλύνετε τα γυαλιά σας με χλιαρό νερό και μια σταγόνα σαπούνι πιάτων πριν φορέσετε την μάσκα. Δημιουργείται ένα λεπτό φιλμ που προστατεύει τα γυαλιά σας από το θάμπωμα. Επιπρόσθετα αν χρειάζεται, μπορείτε να βάλετε ένα χαρτομάντηλο στην βάση της μύτης πάνω από την μάσκα για να απορροφά τους υδρατμούς.

Στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έχουν αναρτηθεί αναλυτικές οδηγίες (COVID-19 – Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό) σε σχέση με τη σωστή χρήση της μάσκας καθώς με τη διαδικασία κατασκευής υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση