Σακχαρώδης Διαβήτης

έλεγχος διαβήτη

 Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στην χώρα μας αποτελούν το 10% περίπου του πληθυσμού, έχουν δηλαδή ξεπεράσει πλέον το ένα εκατομμύριο. Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία νεφρικής ανεπάρκειας και μη τραυματικής αιτιολογίας ακρωτηριασμού των κάτω άκρων και μια από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης. Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

 Η πρώιμη ανίχνευση των ατόμων που παρουσιάζουν προδιάθεση για διαβήτη ή έχουν ήδη προδιαβητικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού έχει βρεθεί ότι όταν γίνεται η διάγνωση του διαβήτη έχει χαθεί το 50% της ικανότητας του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Με τα σύγχρονα αντιδιαβητικά φάρμακα και τα εξελιγμένα ανάλογα ινσουλίνης μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου και καλή ποιότητα ζωής χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες στη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με διαβήτη, που προστατεύονται έτσι από τις επιπλοκές και έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο επιβίωσης.

Διαβάστε τις Κατεθυντήριες Οδηγίες για την Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς καθώς και τον Πλήρη Οδηγό Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη.

Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)