Υπερλιπιδαιμία

Οι διαταραχές των λιπιδίων του αίματος (δυσλιπιδαιμίες) είναι από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπισή τους, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό επειδή στα περισσότερα άτομα με δυσλιπιδαιμία δεν επιτυγχάνεται καλή ρύθμιση της ολικής χοληστερίνης και των επιμέρους συνιστωσών της. Οι υπολιπιδαιμικές παρεμβάσεις σε επίπεδο πληθυσμού συναντούν ως εμπόδιο τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν από χρόνια επικρατήσει στο κοινό.

Οι επιστημονικές έρευνες της τελευταίας 25ετίας συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ελάττωση της LDL – είτε με φαρμακευτικό είτε με μη φαρμακευτικό τρόπο – κατά 30 mg/dl μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο την επόμενη πενταετία, ενώ η αύξηση της HDL κατά 10 mg/dl μειώνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 20% στους άνδρες και κατά 30% στις γυναίκες. Η ελάττωση των τριγλυκεριδίων κατά 50 mg/dl μειώνει την πιθανότητα για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 5%. Από τη μετα-ανάλυση, δηλαδή τη συγκεντρωτική ανασκόπηση και κριτική επαναψηλάφηση 25 περίπου μεγάλων μελετών που συμπεριέλαβαν περισσότερα από 155.000 άτομα φάνηκε ότι οι στατίνες ελαττώνουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια ή/και το θάνατο από καρδιαγγειακό ή οποιοδήποτε άλλο αίτιο κατά 10-35%, ανάλογα με την κατηγορία του κινδύνου κατά την έναρξη της παρέμβασης.

Το υπολιπιδαιμικό ιατρείο λειτουργεί στα πλαίσια της προληπτικής αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νόσων. Κύριο αντικείμενο ενασχόλησης είναι η αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμιών με παράλληλη παρέμβαση και σε όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου της στεφανιαίας νόσου.

Σχετικά Άρθρα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα

Πολυετείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως ο πλέον υγιεινός τρόπος διατροφής, αφού προστατεύει από καρδιακές προσβολές, καρκίνο (πχ παχέος εντέρου), παχυσαρκία, κ.ά. Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί σήμερα τη μεσογειακή δίαιτα ως τρόπος ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Στην κορυφή βρίσκεται το κόκκινο κρέας, δηλαδή μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό που […]

cholesterol

Δίαιτα ή Φάρμακα για τη Χοληστερίνη; Μύθοι και πραγματικότητα

Οι διαταραχές των λιπιδίων του αίματος (δυσλιπιδαιμίες) είναι από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπισή τους, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό επειδή στα περισσότερα άτομα με δυσλιπιδαιμία δεν επιτυγχάνεται καλή ρύθμιση της ολικής χοληστερίνης […]